Ögongodis för foodies

Mat är något som engagerar de flesta men det verkar på något vis bara bli mer och mer populärt och våra kockar börjar bli superstjärnor, med all rätt! (ha ha)

laga-matMen vi nöjer oss inte med att bara äta mat eller se på matlagningsprogram längre utan nu görs det filmer om kocklivet och dokumentärer om de stora giganterna som Tore Wretman och Leif Mannerström. Det tävlas också inom mat och nyligen drog Kockarnas kamp igång igen och marknadsför restauranger i Stockholm då de flesta kockarna arbetar där. Det går dock att diskutera vad som är bra tv, att se kändiskockar riva morötter eller se amatörer laga riktiga rätter? Klart att det är kul att stjärnkockarna får visa vad de går för och om de kan riva morötter och hacka lök eller bara skrika på att andra göra det, men nog är det trevligare att se fantastiska maträtter lagas till så att man får lite middagsinspiration. Men det är ju ibland pengarna bakom som styr, det vill säga organisationer som satsar pengar på tv-serier, filmer och dokumentärer för att få folk att spendera pengar i deras riktning. Produktplacering är vi ganska vana vid och bakas in mer eller mindre smidigt i olika filmer, som Heineken i James Bond…

Pengarna bakom

När det är frågan om produkter så är det ju rätt lätt att peta in, det skulle nästan se konstigt ut i vår värld av färglada förpackningar om alla produkter de använder är helt neutrala. Det fiffiga är ju hur de kan marknadsföra en hel bransch eller ett yrke genom att se till att det görs filmer och tv-serier om det. Det har ju på senare år blivit vanligare och vanligare att äta ute lite då och då och kanske har det något med vårt intresse för mat på TV att göra. Då Äntligen hemma och Sommar med Ernst hade sina glansdagar jublade ju byggbutikerna (och kanske även snickare som fick uppdrag att ställa saker till rätta när de med tummen mitt i handen gett upp snickardrömmen). Hur som helst är det underhållning och så länge det finns folk som vill titta på vitklädda män och kvinnor som river morötter, så är det väl helt ok om det även finns pengar att tjäna för krögarna för det är ju trots allt win win, de får deg och gästerna får tillagad deg!

Ämne TV
Scroll to top